5 december 2003

Het komt ineens weer boven, die vreselijke Sinterklaasavond zes jaar geleden. De laatste Sinterklaas met mijn vader, ernstig ziek al, al blijven we nog hopen op een klein wonder. Een Sint Nicolaasfeest zonder kadootjes, omdat winkelen te vermoeiend is en de stemming niet echt in de gloria.

Dus hebben we drankjes en lekkere hapjes, alleen voor zoon nog wel een paar pakjes, en houden we gewoon een gezellige avond met z’n allen. Na afloop breng ik mijn moeder en haar man naar huis en daarna rijd ik met een slapende zoon naar onze eigen stad. Dit was onze laatste Sinterklaas met zijn allen, begrijp ik wel.

Voor we onze straat indraaien, wek ik zoon alvast. Tot een paar jaar eerder tilde ik hem altijd uit de auto naar zijn bed, een slaperig hoofdje op mijn schouder, maar daar is hij nu toch te groot voor geworden. En dus stapt hij zelf uit. Voor het sluiten van de avond ligt er nog één taak: de katten en de hamster hun kadootjes geven: nepmuizen en een knabbelstaaf.

Vrolijk komen de twee jongste poezen de trap af rennen, blij dat ze weer in de kamer mogen. Maar daar slaakt zoon een gil: de hamsterkooi staat open. Hoe we ook roepen en grabbelen in de kooi, nergens is er een teken van Hammie hamster, die we een jaar eerder als vondeling in huis hebben genomen. Op de bank ligt de oude, grijze, vrijwel gebitsloze kater te slapen. Ontroostbaar is zoon. En ook ik voel een nare knoop in mijn maag. Uiteindelijk vallen we allebei verdrietig in slaap.

Nog tijdenlang mag de hamsterkooi niet weg. En als we een half jaar later gaan verhuizen, verhuist de kooi gewoon mee, naar de nieuwe garage. En daar vind ik ‘m nu ineens weer, vol stof en toebehoren. Ik besluit ‘m schoon te vegen en naar de kringloopwinkel te brengen. Als ik alle onderdelen eruit haal, sta ik ineens met een pakje in mijn hand, in wat verbleekt Sinterklaaspapier. “Hamie” staat erop, in mooie krulletters. Ineens zie ik die tranen van dat kleine jongetje weer voor me.

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email