Amerikaans wc-papier

Al een paar keer eerder had ik het in mijn handen, het pak Amerikaanse wc-papier, maar nee, een euro duurder dan het ook al prijzige andere papier, met ook nog eens minder rollen, trok me niet over de streep om het te kopen. En zo twijfel ik ook dit keer.

Maar nu besluit ik het toch mee te nemen. Met een pak van het andere kringlooptoiletpapier dat ik normaal koop. Het Amerikaanse pak bevat vier rollen, het Nederlandse zes, maar toch blijken ze even zwaar te zijn. Vijfhonderd vel per rol, adverteert het pak, naast heel veel andere redenen waarom je het vooral zou moeten kopen. Door gebruik van windenergie is er minder CO2-uitstoot. Een mooi argument, ware het niet dat het de halve wereld over gereisd heeft om hier te komen. En niet in een zeilboot, gok ik maar.

De rollen zijn iets breder dan de vertrouwde rollen, maar niet persé veel dikker. Wel bevatten ze veel meer papier en minder lucht. De velletjes zijn vierkant en daarmee korter dan de vellen die ik gewend ben. Zo kan ik ook aan 500 per rol komen, denk ik grimmig. Maar bijzonder is eigenlijk vooral dat ze dun, maar wel stevig zijn. Zolang je er geen water mee wilt op deppen, want dan valt het uit elkaar.

Maar voor het doel waarvoor ik het gekocht heb, gewoon toiletgebruik, voldoet het prima, ondanks de ultiem dunne velletjes. Het lijkt enkel, maar blijkt na nadere inspectie en een boel gefriemel toch dubbel te zijn.

Nu nog even meten en dan weet ik of ik die euro extra er voortaan voor over heb. Als het niet alleen evenveel weegt, maar in totale lengte ook hetzelfde is als mijn vertrouwde papier, is het jammer voor die Amerikaanse schone fabriek, maar dan blijf ik bij mijn oude merk. Behalve als ik ga kamperen, want dan is zo’n beknopte rol wel een heel handige ruimtewinner!

Mijn vertrouwde merk heeft zes rollen per pak, met elk 200 velletjes, totaal dus 1200 vellen drielaags toiletpapier. Het Amerikaanse pak heeft volgens eigen zeggen 500 vel per rol en telt vier rollen per pak, wat neerkomt op 2000 vellen in één pak, tweelaags.
Nu nog de lengte: 1200 vel keer 12 cm is 14400 cm, dus 144 meter wc-papier in één pak. De andere: 2000 vel keer 10,5 cm is 21000 cm, dus 210 meter!

En dan de kosten:
het Nederlandse pak kost ca. 2,50. Het Amerikaanse pak is 1 euro duurder. Maar voor 210 meter Nederlands papier zou ik ongeveer 3,70 betalen. Net iets meer dan het ingevlogen papier uit de States.
America, here we come!

3 Comments

 • digilin

  Kortom, je hebt je goed vermaakt de afgelopen Paasdagen begrijp ik? 😉 (Ondertussen toch wel razend nieuwsgierig geworden naar het merk van die 210 meter!)

  06 Apr 2010 07:04 am
  Reply
 • Ita van Dijk

  North River Eco Toiletpapier, van de AH.
  Ja, ik heb me prima vermaakt :-). Dol op dit soort vergelijkend warenonderzoek. Ook al gedaan: cola en bubbeltjeswater. Hoewel die nog wel een keertje mag voor een blogje. Wie weet…

  06 Apr 2010 12:04 pm
  Reply
 • digilin

  North River? Wát een naam voor WC papier! Onsmakelijk… LOL

  07 Apr 2010 03:04 pm
  Reply

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email