De honderdjarige

Bijna een jaar geleden at ik taart met een honderdjarige, een indrukwekkende leeftijd. Ik kan me amper voorstellen hoe het leven er uitzag toen zij geboren werd. Er was geen tv, geen telefoon, zelfs nog geen radio volgens mij. De meeste mensen reden geen auto, wel fiets, maar zelfs de trein was nog bijzonder. Files bestonden niet, elektrisch licht al wel, maar dat had lang niet iedereen. Stromend water, ook zoiets dat lang niet in alle keukens te vinden was, laat staan in de badkamer. En sommige dingen, zoals wc’s, wil ik niet eens weten.

Honderd jaar is lang. Er is heel veel in gebeurd, mooie dingen, minder mooie dingen. Er zijn uitvindingen gedaan, maar er zijn ook zaken verdwenen. De rust, bijvoorbeeld, de stilte. Treintjes op plekken waar je ze nu niet meer zou bedenken. Hoewel, dat laatste is niet helemaal waar. Terwijl ik in Alkmaar sta te wachten op de bus, vraagt een vrouw mij of dit de halte is voor de bus naar Bergen. Het is de eerste keer, moet ik weten, nog nooit is ze met de bus naar Bergen gereisd. Wel met de auto, en vroeger met de trein. De trein? Ik heb er nooit een trein gezien. Maar wel zeker, weet ze me te vertellen, de trein van Alkmaar naar Bergen aan Zee, en feilloos noemt ze me de route via straten waar ik nooit rails heb gezien.

Ik ben op weg naar een honderdjarige. Een zwijgende honderdjarige, want deze staat weliswaar bol van de woorden, maar zegt niets. Het is mijn favoriete boekwinkel, de Eerste Bergensche Boekhandel, die op de kop af 100 jaar oud is. Reden voor een feestje, vinden de eigenaren, en een feestje van een boekwinkel is natuurlijk een boek. En dus kwam dat er: Bergen door de ogen van Bonda. En laat Bonda nou toevallig, of misschien niet toevallig, de oprichter van de Eerste Bergensche Boekhandel zijn. Een van de dingen die Bonda gezien heeft, is het treintje van Alkmaar naar Bergen aan Zee, via Bergen binnen natuurlijk. En verder zie je door zijn ogen en zijn fotolens de rust van honderd jaar geleden, heel veel rust. Prachtige beelden van stilte.

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email