De Tas van mijn Moeder

Dementie voor beginners

Dementie. Wat is dat eigenlijk? Hoe kom je eraan? En hoe moet het nu verder? Vragen waar zoveel mensen mee worstelen die met dementie te maken krijgen. Zolang het niet mogelijk is om dementie te genezen, kun je er maar beter mee leren leven. Dat was de insteek van mijn moeder en mij. Twaalf jaar lang leefden we ermee; mijn moeder onderging het en ik hield haar vast. In die jaren heb ik veel informatie verzameld en ervaring opgedaan. En samen hebben we heel veel genoten.

Die kennis en ervaring deel ik in De Tas van mijn Moeder. Oplossen kan ik het niet, maar ik neem je graag mee op reis door twaalf bijzondere jaren.

Ik ben journalist, tekstschrijver en zangeres. Vanaf de herfst van 2006 tot december 2013 was ik bovendien mantelzorger van mijn moeder, die dementie had. In die jaren trokken diverse woonvormen voorbij, van alleenwonend tot kleinschalige (verpleeghuis)zorg. Ik tekende gebeurtenissen en gesprekken op om anderen inzicht te geven in hoe mijn moeder en ik met elkaar en met de dementie omgingen. Een aantal van deze teksten is te lezen op www.itavandijk.nl/dementie.

De Tas van mijn Moeder is te zien op zondag 25 januari om 15 uur in De Vertelplaats, Wechelerweg 52 in Diepenveen. Entree: 12,50

2 Comments

 • Ryta bos

  Dag Ita,
  Toen ik het krantenbericht las over de tas van mijn moeder, wilde ik toch even reageren. Ik heb na het overlijden van mijn moeder een tas gemaakt waarin ik alles heb verwerkt wat ik van haar had.
  Kralen, kant, kleuren van haar enz. Ik doe het nu ook in opdracht, mensen zijn er erg blij mee omdat het zo persoonlijk is en een mooie herinnering!
  Op mijn website kan je hem bekijken.

  Hartelijke groet en veel succes!
  Ryta Bos.

  21 Jan 2015 07:01 pm ()
  Reply
 • Marja

  Hoi Ita,

  Bijzonder, hoe jij alles hebt gedocumenteerd omtrent de mantelzorg voor je moeder. Helaas is dementie inderdaad nog niet te genezen, maar met onderzoek komen ze steeds verder. Onlangs nog een interessant blog gelezen: ‘Diagnose van dementie in de toekomst’. Dit gaat over het diagnosticeren van dementie. Je kunt het lezen op: http://www.hulpwinkel.nl/nieuws/diagnose-van-dementie-in-de-toekomst/. Door deze onderzoeken krijgen we steeds meer grip op dementie!

  19 Mrt 2015 08:03 am ()
  Reply

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email