De Tas van mijn Moeder – voorstelling over dementie

IMG_5367“Hoe gaat het eigenlijk met je?”, vraag ik mijn moeder. Ik zit al even samen met haar in een boek over Rotterdam te bladeren. Ze kijkt me een tijdje aan en zegt dan: “Het is allemaal vreemd. Maar als ik jou zie word ik rustig.” “Hoe komt het dat je rustig wordt als je mij ziet?” “Als ik iets niet weet, dan geeft dat niet, dan weet jij het wel. Dat kun je niet van iedereen zeggen.”

Het is een van de vele bijzondere momenten van mijn moeder en mij in de afgelopen jaren. Met een klap kwam dementie ruim twaalf jaar geleden mijn leven in. Van het ene op het andere moment was het er. Mijn moeder deed ineens heel vreemd, maar omdat alles door een groot verdriet in die periode vreemd was, keek ik er niet van op. Pas toen het na lange tijd nog steeds niet veranderde, kreeg ik een ongemakkelijk gevoel. Dit was geen rouw meer, dit was iets anders. Maar hoe zeg je tegen iemand dat je denkt dat ze dementie heeft?

Ons leven met dementie was begonnen. Lang voor de diagnose.

Terwijl mijn moeder heel langzaam steeds minder kon, verdiepte ik mij in de achtergronden van dementie en de mogelijkheden die het leven toch nog bood. Mijn moeder is eind 2013 overleden, maar niet aan dementie. Ze wist soms nog dat ze dementie had, soms was ze dat vergeten.

Wil je weten hoe mijn moeder en ik hebben leren leven met dementie? Ik wil er graag over komen vertellen voor verzorgenden, mantelzorgers, op familie-avonden in woonzorgcentra bijvoorbeeld.
Neem gerust contact met me op voor meer informatie over mij en over mogelijkheden en kosten.

Voor het Centrum voor Consultatie en Expertise verzorg ik dit jaar drie lezingen over mantelzorg en professionele zorg.

De Wijkwinkel in Deventer organiseert in september een avond voor mantelzorgers. Die avond vertel ik over mijn ervaringen met mijn moeder.

2 Comments

 • Zorghulp op Maat

  Mooi en herkenbaar beschreven. Graag willen wij op het blog persoonlijke verhalen van mantelzorgers bundelen om gemeenteraadsleden te kunnen overtuigen hoe het is om mantelzorg er te zijn. Mogen wij deze tekst overnemen met uw contact gegevens.

  Met vriendelijke groet,

  Team Zorghulp op Maat

  29 Okt 2013 11:10 pm ()
  Reply
 • Monique (@weerzinwekkend)

  Wat mooi: “Als ik jou zie, word ik rustig.”

  30 Okt 2013 11:10 am ()
  Reply

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email