Half één

Obstinaat. Dat is ze. Je ziet het aan haar ogen, haar houding en je hoort het. Als een puber zwaait ze met haar armen. “Nou, dan ga ik wel weer een eindje lopen.” Haar huisgenote verschijnt om een hoek van de deur. “Hoe laat gaan we eten?” Half één, wil ik antwoorden, maar een snelle blik op de klok vertelt me dat dat al voorbij is. “Eigenlijk nu, maar de zuster is even bezig. Gaat u maar vast zitten.”

Twee dames zijn in slaap gesukkeld, een derde kijkt naar het tafereel om haar heen. Ik wil weg, ik wil al een half uur weg, maar dan moet ik de dames alleen laten, terwijl er niemand is om te helpen terwijl ze honger hebben, moe zijn en zoveel vragen hebben. Dus ik blijf tot de zuster weer verschijnt. Intussen is een dame wakker geworden. Ze probeert op te staan. “Ik moet naar het toilet, maar au, wat ben ik stijf. Stijve spieren, au, au.” Ik houd haar stoel tegen, zodat ze zich af kan zetten en weet haar rollator al achter me. “Pas op hoor,” waarschuwt mijn moeder. “Er staat iets achter je.”

Zij gaat weer zitten, de vrouw met stramme spieren staat inmiddels. “Waar moet ik heen?” Ik loop een stukje met haar mee. Op dat moment verschijnt de zuster weer. “Ik vertrek nu hoor,” zeg ik gauw. Ik wil naar huis, moet aan het werk. Mijn moeder wil mee, ook naar huis. “Alleen als je mijn huis wilt schoonmaken, mam, ik moet aan het werk.” Ze blijft toch nog maar even. Kon ze maar gewoon hier op de bank, terwijl ik mijn letters typte.

2 Comments

 • Inge

  Dat denk ik ook wel eens: wat als hij ‘gewoon’ hier komt wonen. Dan hoef ik niet meer zorgen te hebben als hij alleen zit en – wie weet – vreemde dingen gaat doen. Maar ik weet ook dat dat geen reële oplossing is. In mijn geval dan.

  23 Feb 2013 08:02 am ()
  Reply
  • Ita

   Dat is het hier ook niet. Ik heb mijn moeder ooit in huis gehad. Het was heel leerzaam, daardoor weet ik hoe zij overdag en 's nachts is, vaak even wakker, zo weer in slaap, maar werken en andere dingen doen was onmogelijk. Dat zou ik niet meer volhouden.

   25 Feb 2013 03:02 pm ()

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email