In alle staten – What’s that woman doing?

“What is that woman doing?”, vraagt het meisje voor me verwonderd aan haar vriendin. Die buigt zich langs de passagier voor haar. Ook ik kijk al een tijdje naar de verrichtingen van een vrouw in de verte. Uit een soort map heeft ze een draad gehaald, waar ze pennen op lijkt te schroeven. Het gaat niet naar haar zin, want de ene draait ze steeds weer los, pakt iets uit de map en begint opnieuw. Na vier keer is ze eindelijk tevreden.

“Dat is een breinaald, I think”, verklaart de vriendin voor me. Daar vond ik het ook al op lijken, maar met dergelijk schroefdraad heb ik nog nooit gezien. Zo blijkt zich nog een passagier zich te verbazen. Als de vrouw een klein lapje op haar rondbreipen heeft staan, steekt ze het gangpad over naar de vrouw bij haar in de buurt. Ze praten even en het lapje wordt bekeken. Dan loopt ze door naar de vriendinnen voor mij, want die staren al geruime tijd haar kant op. Ze laat ook aan hen zien wat ze aan het maken is. Het garen lijkt meer op een hele smalle reep stof dan op een getwijnde draad. Een nieuw bolletje dat ze net binnengekregen heeft, vertelt ze. Of de meisjes ook breien, wil ze weten. “Ik niet”, vertelt degene die haar het eerst zag, “maar zij wel”, wijst ze naar rechts. Na nog wat technisch gepraat over naalden, garen en toepassingen, peutert ze een kaartje tevoorschijn. “Van mijn winkel, Artfibers.” Blij nemen de meisjes het aan en ook de andere vrouw steekt graag een kaartje in haar tas.

Dan nadert het volgende station, de meisjes stappen uit, de vrouw gaat zitten en breit verder. Gewoon op weg van werk naar huis. Hoewel, waar houdt je werk op wanneer je een kleine zelfstandige bent? Aan dat ene metroritje kan ze best eens een klant overgehouden hebben. In elk geval iemand die ademloos naar de websites met mooie wol zit te kijken: www.artfibers.com. En met wat geluk ook nog een klant aan de andere kant van de wereld. Al zie ik mezelf niet met die zelfbouwnaald in de weer gaan. Hoewel, met zo’n naald neem je je breiwerk nog eens mee, in de trein bijvoorbeeld.

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email