Kennen jullie elkaar?

“Kennen jullie elkaar eigenlijk?”, vraagt mijn moeder aan de man en vrouw tegenover haar. De vrouw kijkt even verschrikt. De man antwoordt olijk: “we zijn nu 57 jaar getrouwd, dus ja, ik denk dat we elkaar wel kennen.” Even fronst mijn moeder haar wenkbrauwen. Moet ze deze mensen zelf ook kennen dan? “Ik ben Nel, de zus van Jan”, zegt de vrouw. “Ben jij Nel? Ik herken je helemaal niet”, zegt mijn moeder tegen haar vroegere schoonzus. Pas als Nel even later moet lachen om de luchtige grapjes van haar man, reageert mijn moeder enthousiast: “ja, nu zie ik het, je lach, die herken ik!”

Intussen zie ik op de wang van Nel iets glinsteren. Ik hoop dat het de lichtval is. “Ik begrijp het wel”, probeer ik wat te verzachten. “Bij je kleinzoon heb je hetzelfde. Je hebt een oud plaatje in je hoofd en inmiddels zijn we allemaal ouder geworden. Dat past niet meer bij dat plaatje.” Het is een schrale troost. Maar mijn tante begrijpt het helemaal. Wanneer ze oude herinneringen op gaat halen, nog van voor mijn geboorte, kan mijn moeder volop meepraten. De oude pastorie met het ijs op de ramen, de moestuin die onderhouden werd door de dorpsbewoners, maar meteen ook grotendeels leeggegeten, de ijzige verhouding tussen mijn grootouders en hun oudste zoon, mijn vader. Niet alleen voor mijn moeder is dit bijzonder, ook ik luister met interesse. Zo heb ik mijn tante nog nooit horen praten. Mijn vader wilde het niet hebben over het verleden en daarmee verdween alles van voor mijn tijd in de doofpot.

Na mijn vaders overlijden had die pot best geopend kunnen worden, maar mijn moeder kon er zelf al niet meer bij. Met de hulp van mijn tante en oom, die ineens zo vrij vertellen over een tijd waarin een eigen wil ondergeschikt was aan wat de mensen konden denken, krijg ik ineens een inkijkje in het leven van toen, en een blik op mijn mooie, moedige, eigenwijze ouders, die tegen de wens van hun (schoon)ouders in hun eigen koers voeren. Het kwam de sfeer niet ten goede, vertelde mijn tante. Mijn moeder lacht geheimzinnig. “Weet je wat je altijd zei over mijn ouderlijk huis?”, zegt tante Nel. “Als wij hier binnenkomen hangen de ijspegels aan het plafond.” Dat weet mijn moeder nog wel, al te goed.

1 Comment

  • Sprokkelvrouw

    heel herkenbaar, zo verging het mij ook bij mijn schoonouders, wat zo erg was ik kon me nooit verweren, rechtstreeks werd nooit verteld wat er mis was.
    later gingen de scherpe kantjes er wel af, heeft wel lang geduurd.

    09 Jul 2011 09:07 pm
    Reply

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email