Les van de dag

Het is er ingeslopen zonder dat ik het merkte. Ineens had elke dag een les. Zomaar. Negeer je opvliegers als je in de winter de deur uitgaat. Gooi nooit de kofferbak dicht als je autosleutel er nog in ligt. En als je een taart met vloeibare bodem bakt, neem dan een goede, dichte bakvorm.

Ik fietste een paar dagen geleden in een sneltreinvaart naar de huisarts, toen ik mij ineens realiseerde dat iedereen vele malen warmer gekleed was dan ik. Op zich niet erg, maar ja, ik moest ook nog terug, pas een uur later. Gelukkig was de aarde toen ook al iets minder koud.

Natuurlijk gebeurt mij dat niet, ughe, dat ik de kofferbak dichtgooi terwijl de sleutel erin ligt. Ik heb inmiddels wel geleerd dat dat alleen maar stress oplevert. Maar zoon, met zijn verse rijbewijs, heeft nog wat lessen te gaan. Gelukkig had ik een zakmes bij me en bleek de sleutel met dat mes bereikbaar. En nog gelukkiger is zoon een slimme jongen en wist hij met precisie op het openingsknopje te drukken, waardoor de elektrische deur zich ontsloot. Dat alles terwijl onze door mij gewaarschuwde buurvrouw al bijna arriveerde. In ieder geval was iedereen zeer opgelucht. Ik niet in het minst, want er lagen net dure boodschappen in de auto, die ik liever niet in een wagen-met-sleutel achterliet om de reservesleutel te gaan halen.

En dan die oven. “De oven is vier”, mopperde zoon, maar al snel was de hoeveelheid rook die uit de oven kwam stomen wel erg groot. Dat kon niet veroorzaakt worden door een paar vermoede broodruimels. In minder dan geen tijd stond het huis blauw en begon de rookmelder te loeien. Vertel zo’n apparaat maar eens dat het zich voor niks de longen uit zijn kastje gilt. Dat ging niet helemaal vanzelf en eigenlijk ook niet zonder geweld. Intussen wierp zoon alle deuren en ramen open, ondanks de vrijwel vrieskou.

En nu nog een les van vandaag. Misschien is dat wel de ontdekking dat die les van de dag allerlei drama’s ineens terugbrengt tot hilarische gebeurtenissen. In al deze situaties moest ik vreselijk lachen, terwijl ik eerder alleen maar boos werd om zoveel onhandigheid. Ik ga ‘m erin houden, die les van de dag. Ik vind het leven er nu al leuker door.

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email