Lijntje Vogel * 2 juli 1813

Vijftien kinderen baart ze. Vijftien monden om te voeden, maar drie van hen zullen altijd klein blijven. Ze overlijden als baby of peuter. Eén zus wordt slechts nét volwassen, maar de andere elf groeien op in voorspoed. Ze trouwen, krijgen kinderen, die ook weer kinderen krijgen, die ook weer …

Vijftien kinderen baart ze. In vierentwintig jaar tijd. De eerste op haar negentiende, de laatste als ze haar drieënveertigste verjaardag al achter zich heeft liggen. Maar dan is ze eigenlijk al versleten. In 1858 overlijdt haar jongste zoontje Huibert, bijna twee jaar oud. Zes jaar later sluit zij zelf haar ogen, net geen eenenvijftig geworden.

Vijftien kinderen baart ze, mijn betbetovergrootmoeder. Haar dochters dochter kreeg één dochter, haar oudste dochter kreeg er vier. Daarvan ben ik er een.

Vijftien kinderen baart ze. Lijntje Vogel, mijn betbetovergrootmoeder van moeders kanten. Dat is vrijwel alles wat ik van haar weet. Dat is vrijwel alles wat ik nú van haar weet. En dat ze vandaag 200 jaar geleden geboren werd, in het dorpje waar ik mijn leven voor de tweede keer begon. Ruim een eeuw scheidde onze levens van elkaar, maar vandaag is ze even dichterbij dan ze ooit geweest is. Proost bet-betoveroma!

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email