Naar Berlijn 3

Dit keer ben ik met een hele rij foto’s thuisgekomen uit Berlijn. Een van de gevolgen van digitale fotografie. Gelukkig maar, want nu kon ik ook snel zien wat er wel en niet gelukt was en had ik een herkansing. Maar het betekent ook een hels werk om al die foto’s opnieuw te beoordelen en te selecteren. Zo zie ik ook ineens weer de lange rij foto’s die ik maakte van de Brandenburger Tor, vanaf de plek waar ik dat 21 jaar geleden ook deed, de middenberm van de Stra├če des 17. Juni. Toen zag ik een doodstille straat, dan een muur, waarachter de bovenkant van het bouwwerk zichtbaar was. Dit keer raasde er druk verkeer en moest ik uitkienen wanneer ik kon klikken. In het wegdek was de oude muur gemarkeerd met klinkers.

De zon scheen en mensen flaneerden onder de oude poort. Ik slikte. Ik slikte een heleboel keren die dag. Alsof ik nu pas de vrijheid kon proeven die twintig jaar geleden zijn intrede deed.
Als ik nu naar die foto kijk, voel ik weer even die brok in mijn keel.

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email