Natuurlijk heb ik het gekocht omdat ik de schrijfster ken

Maar als het alleen om die reden was, had ik het boek ook gewoon in de kast kunnen zetten. Daar misstaat het niet, met de frisse rode rug en wie er in bladert, wordt ook nog eens vrolijk van de luchtige opmaak.

Maar hier staat het niet in de kast, het ligt op tafel, tussen de kranten en andere papieren, want het is in gebruik. “Puur Gezond! Slank in 8 stappen”. Helaas geen acht passen, zulk snel resultaat belooft het boek ook niet. Maar wat het wel doet is simpel en moeilijk tegelijk. Het brengt me terug naar een gezonde levensstijl. Die van mij lijkt wel gezond: ik ben dol op groenten, eet drie maaltijden per dag, rook niet en drink maar zeer matig. Het liefst laaf ik mij met thee, water en af en toe melk.

Maar toch is er iets misgegaan, heel glijdend, maar desastreus. Het begon al langzaam toen mijn dagen zich gingen vullen met kantoorwerk in plaats van rondjes fietsen met mijn peuter. En nadat de huisarts opmerkte dat er wel eens wat af mocht, kwam er alleen nog maar bij. Eenmaal heb ik mijzelf, op het toppunt van mijn gewicht, op rantsoen gezet. Het werkte goed: in een paar weken was er vijf kilo af. Maar verder dan die vijf zakte het niet echt.

Nu voer ik dan, met Puur Gezond binnen handbereik, een wedstrijd met mezelf. Voordeel is dat ik altijd win, maar nadeel dat ik ook vreselijk van mezelf kan verliezen. Vooralsnog ben ik aan de winnende hand. De eerste stap: de tussendoortjes, blijkt zoveel eenvoudiger dan ik ooit voor mogelijk hield. Ook omdat ik stiekem in de maaltijden al een paar andere stappen gezet heb: minder zoet, liefst totaal niet, en meer eiwit, want dat vult. Ik had verwacht reuzehonger te hebben bij tijd en wijle, maar het tegendeel is waar. Nu zit ik na één kleiner bord eten dan normaal al vol. Ook tussendoor heb ik veel minder trek dan voorheen.
Maar verbaasder ben ik eigenlijk over alle gedachten en ervaringen die voorbijkomen: voorheen werd ik vooral gedreven door angst voor honger. Altijd een mueslireep op zak voor als het hongergevoel toeslaat, want wat als je het niet kunt stillen? Of eerlijk gezegd wist ik heel goed wat er dan gebeurde: mijn humeur zakte tot ver beneden peil en ik voelde me beroerd en oververhit. Nu durf ik al een beetje te duwen: laat ik eerst even dit doen en dan pas lunchen. Nog even en het wordt een kunst om drie keer per dag te eten. Maar die houd ik er wel in, want ik wil terug naar een gezond systeem, zoals het pakweg twintig jaar geleden was, zonder dat ik erbij nadacht. Het weer werkt mee: voor het minste geringste spring ik nu op de fiets om het éven te gaan doen. Als ik een half uurtje tijd heb, duik ik de tuin in met schep en hark.

De weegschaal is onverbiddelijk, die ziet geheel geen verschil. Mijn broeken gelukkig al wel een beetje, maar mijn energiehuishouding in elk geval veel. Na een paar dagen voel ik me al veel prettiger. Onlangs heb ik zelfs een heel concert gegeven op alleen maar een boterham met kaas en veel glazen water. Zonder honger, trek of flauwtes.

Volgens mij is het nu wel tijd voor Stap 2.

5 Comments

 • Karine

  wow, je bent goed bezig Ita! erg leuk om te lezen.

  Karine

  29 Apr 2010 08:04 pm
  Reply
 • Ita van Dijk

  Ja, ik vind het wonderbaarlijk. Ik ben helemaal blij!

  29 Apr 2010 08:04 pm
  Reply
 • Hilda

  O o o ik voel ook de neiging om mee te doen. Ben nu nog zo eigenwijs op eigen houtje aan het beknibbelen. Met vergelijkbaar resultaat als jij beschrijft aan het eind van de derde alinea: het begint telkens goed en strandt dan.

  29 Apr 2010 09:04 pm
  Reply
 • Wendy Bosch

  Oooh ik wacht op bericht van Bruna dat ik het boek op kan halen. En nu ik dit zo lees met nog meer spanning 🙂 In de eerste plaats omdat ik niet bij de presentatie kon zijn. En het boek oogt zo smakelijk! En omdat ik van de schrijfster een paar geweldige tips heb gekregen.

  30 Apr 2010 07:04 am
  Reply
 • Ita van Dijk

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  02 Mei 2010 10:05 pm
  Reply

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email