Op zoek naar Dirkje

Vond ze het gedoe? Was ze te verlegen om zich te gaan melden? Of had ze gewoon een dwarse aard? Waarom zou Dirkje zich in ’s hemelsnaam laten registreren? Voor haar achter-achterkleindochter misschien, die nu net uren heeft zitten bladeren in oude archieven, op zoek naar haar illustere betovergrootmoeder. Virtueel, met de pootjes lekker tegen de centrale verwarming, dat wel. Niet dat betovergrootmoeder al kon vermoeden dat anderhalve eeuw later vrijwel ieder huis voorzien was van een luxe verwarmingssysteem en veel huizen bovendien dubbele ramen hadden tegen de kou, laat staan dat er computers waren en er internet bestond. Zijzelf was nog in de weer met hout en kolen, druk met water koken om ‘haar’ familie te laten baden.

Dienstbode was Dirkje en ze leed voor een dienstbode een avontuurlijk leven. Ze woonde in grote steden, iedere paar jaar pakte ze haar boeltje op om een nieuwe stad te verkennen. Maar na de geboorte van haar tweede kind, net zoals de eerste niet gepland, raakt ze haar schwung wat kwijt. Al snel gaat ze weer aan het werk. Te snel? Twee jaar later is haar leven voorbij. Het heeft net 29 jaar geduurd. Stap voor stap ben ik, achter-achterkleindochter van Dirkje, haar leven aan het ontvouwen. Kleine maar mooie ontdekkingen levert dat op.

2 Comments

 • Hilda

  29 is wel heel jong! Wat was in die tijd de gemiddelde levensverwachting? Heb je via de aktes ook een overlijdensoorzaak kunnen achterhalen?

  13 Mrt 2015 09:03 am ()
  Reply
  • 1taV4n61jk

   Ja, 29 was ook in de negentiende eeuw wel heel erg jong. Ik heb wel gezocht, ben zelfs naar de diverse archieven geweest, maar heb behalve de aangifte bij de gemeente niets kunnen vinden over haar dood. Ik heb zelfs niet helder waar ze woonde.

   03 Jun 2015 10:06 pm

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email