Ita

Schrijven over mensen

Na het vwo ben ik in 1983 in Nijmegen psychologie gaan studeren, want de menselijke geest en ontwikkelingspsychologie interesseerden me. Al gauw kriebelde het. Ik wilde niet alleen maar kennis vergaren, maar er ook iets mee doen en het doorgeven. Daarom verruilde ik psychologie voor de School voor de Journalistiek in Utrecht. In 1989 studeerde ik af.

Tijdens mijn studie werkte ik als uitzendkracht op diverse kantoren, maar eenmaal afgestudeerd wilde ik een tijdje heel ander werk doen. Ik werd groepsleidster bij kinderen en volwassen met een verstandelijke beperking. Toen mijn plezier in het schrijven van rapportages de overhand kreeg, vond ik dat het tijd werd om een nieuwe weg in te slaan. Na een paar jaar groepswerk werd ik voorlichter en werkbegeleider bij VluchtelingenWerk.

In 2006 keerde ik terug naar mijn eigenlijke vak en ben ik begonnen als freelance journalist en tekstschrijver. Zoals in al mijn werk mensen centraal stonden, is dat in mijn artikelen ook meestal het geval. De laatste jaren is mijn belangstelling steeds meer verschoven naar dementie. Wat betekent het om dementie te hebben? Wat is het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en dementie? Hoe is het om te leven met iemand met dementie? Waar loop je tegenaan? Hoe doe je dat eigenlijk, leven met dementie?

Ik lees erover, bezoek lezingen en congressen en schrijf erover. Sinds kort vertel ik er ook over in “De Tas van mijn Moeder – omzien naar dementie”. Mijn interesse is gewekt doordat ik er, zoals heel veel mensen, in mijn directe omgeving mee te maken kreeg. Die ervaringen gebruik ik in mijn werk. Ik heb ze onder andere verwerkt in “Over leven met dementie”, een selectie van korte teksten over mijn moeder.

Tot nu toe heb ik artikelen en andere bijdragen geschreven voor:

Adhesie – geestelijke gezondheidszorg
Beroepskolom Stedendriehoek – interviews met vmbo-leerlingen
Colla Voce – zangdocente
De Pronkkamer – bloemenzaak
De Stentor – regionaal dagblad
Dierenbescherming
Excellent Leren Excellent Organiseren – project van vier ROC’s
Eprom
Het Estafettestokje – kwartaalblad over jongeren, werk en onderwijs
Koninklijke Nederlandse HeideMaatschappij
Mr. Cooper – reclamebureau
Open Universiteit
Peta – dierenrechtenorganisatie
ROC Aventus – diverse interne en externe tijdschriften
RPC Bebo
S&S – auto- en metaalbedrijf
Sinterklaaskrant Deventer
Stichting VluchtelingenWerk Midden-Gelderland
Stichting VrijwilligersWerk Overijssel
Utrechts Landschap
Vrouwen voor Vrede
Werkarchitecten – projectbureau
Zwembad De Schaeck