Wat een kunst

Toen ik bij hem op bezoek was in Londen ging ik voorzichtigheidshalve maar alleen naar het museum, maar toen hij uit zichzelf tickets gekocht had voor de Amsterdamse musea, besloot ik dat ik best even mee kon. Zo vaak kom ik daar tenslotte ook niet. Nooit eigenlijk. Nou ja, ooit, het moet jaren en jaren geleden zijn, ben ik in het Rijksmuseum geweest. Ik kan me er alleen nog van herinneren dat ik wel een beetje gammel werd van al die kunst en dat de Nachtwacht er hing. Dus met een buitenlandse toerist op stap leek dat me een goed pronkstuk om eens te gaan bekijken.

Na de intensieve controle, minstens zo streng als op Schiphol, mochten we naar de kassa. En daarna doken we de eerste zaal in. Mooi, fraai, volgende zaal. Aardig wel, zo hier en daar. Nog een zaal. Daarna een zaal met Delftsblauw. Hij had geen idee wat het was, maar die kleur blauw, nou nee. Afgekeurd. Een zaal met poppenhuizen, treurig tijdverdrijf, en op naar de volgende verdieping. Zoeken naar de trap natuurlijk, want we hadden de pijltjes niet keurig gevolgd. Bij de trap stond een heel verhaal over de historie, maar dat was al te veel tekst. De rek ging er duidelijk uit.

Boven volgden vooral veel schilderijen. Allerlei bekende en onbekende namen kwamen voorbij. Jan Steen, waarbij ik dan nog leuk kon vertellen dat ie zelfs in een spreekwoord terug te vinden is. We stonden een tijdje geboeid voor een levendig ijstafereel van Avercamp en sleepten ons langs de portretten van grote onbekenden in de zaal ernaast. En daarna kwamen er Rembrandts in beeld. Na een hele zaal kondigde ik bij de doorgang naar de volgende ruimte groots aan: and now,The Nightwatch! What? Nightwatch? Never heard of it. Gelukkig maar, want tegenover ons hing een mij volkomen onbekend werk. We moesten nog minstens twee zalen door, met wat leukere peinturen zoals de Herengracht, voor we wel bij de Nachtwacht, het meesterstuk van het museum, kwamen. Niet dat we ‘m echt konden zien. Door alle drommen ervoor in het te kleine zaaltje viel ie een beetje weg. Eigenlijk vonden we het ook niet erg, want we hadden het wel een beetje gehad met al die kunstigheid.

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email