Winterklaar

De ontdekking van deze winter is voor mij wel die van de winterklare tuin. Ik ben een mooi weer tuinierder, dus als het koud, guur of nat is, zul je mij niet tussen de staken en bladeren ontwaren. Met als gevolg dat de tuin deze winter niet winterklaar was. Meende ik. Want toen de winter eenmaal goed op gang was, met sneeuw, ijs en vorst, verschenen er allerlei vogeltjes in mijn tuin. Inmiddels heb ik dagelijks een familie gaaien op bezoek, maar verder vertoeven er vinken, mezen, roodborstjes, mussen, putters en een soort waarvan ik de naam niet weet. Natuurlijk komen ze op de pinda’s, zaden en broodkruim af. Plus de appel die ik af en toe aan een tak prik. Maar de putters bijvoorbeeld zijn een groot fan van de zaden van mij onbekende planten. Gele bloempjes hebben ze in de zomer. En lekkernijen in de winter, blijkbaar. En zojuist vulde het onbekende vogeltje zijn maag met de zaden van de hosta. Nu ik dat schrijf schrik ik wel. Zaden van de hosta? Die wil ik niet in mijn tuin! Hopelijk hebben de vogels goed doorgegeten.

Behalve al dat eten hebben de vogels ook profijt van de hazelaar die niet gesnoeid is. De takken bieden een prima houvast om van daar even rond te kijken of de kust veilig is. Vanaf die takken stort het gevogelte zich op het pindahuisje.

De lente begint door te breken, lijkt het wel. Nog even en dan wordt het echt tijd om te gaan snoeien. Dan is de tuin helemaal lenteklaar!

Leave a Comment

Posting your comment...

Subscribe to these comments via email